Vad som är god mat beror på vem du frågar. Smaken är helt enkelt olika från person till person, vilket förstås är något av en utmaning. Men det är en utmaning vi gillar!
Recept
Vår nordiska utvecklingskock och hans Culinary Team – Sodexos bästa kockar från alla våra områden – är de som leder arbetet med att ta fram nya recept. I det arbetet spelar, förutom smaken, säsongerna en stor roll. De är en viktig aspekt av vårt klimat- och hållbarhetsarbete. Säsongsanpassade råvaror gör även stor skillnad för smaken. Elevernas önskemål utgör förstås också en grund för vilka recept som tas fram – deras synpunkter kommer fram under terminen och används aktivt. Självklart provlagas recepten tillsammans med Culinary Team för att rätterna ska bli så bra som möjligt och för att man ska veta att de fungerar i köket. Fokus ligger på bra råvaror i rätt säsong, bra näringsinnehåll och förstås härliga smaker.
Menyn för terminen och lokal anpassning
När recepten är klara börjar arbetet med att lägga in dem i en grundmeny för terminen. I planeringen sätts menyn utifrån ett säsong- och klimattänk, där även smak, konsistens, råvaror, och tillagningssätt varierar. Detta görs av skolkockar ledda av vår centrala menyplanerare. Som ett sista steg lokalanpassas menyerna en del för att respektive skola ska få en optimal meny för just sina elever.