En tredjedel av all mat som produceras i världen slängs. Det är ett enormt slöseri. Därför arbetar vi dagligen med att minska matsvinnet i alla våra kök och restauranger.

LITE SVINN ÄR OUNDVIKLIGT

Det blir alltid lite skal och rens över från matlagningen. Men det allra mesta av matsvinnet går faktiskt att komma tillrätta med. Första steget är att se var svinnet uppstår, och hur stort det är.

HJÄLP OSS MINSKA SVINNET

Alla dessa typer av matsvinn går att minska även om det inte går att komma ifrån dem helt.
Några av dem är helt och hållet vårt ansvar. I andra delar behöver vi våra matgästers hjälp.

Därför genomför vi informationskampanjer, tävlingar och liknande på temat ”Minska matsvinnet!”

Om vi tar vårt ansvar och våra gäster hjälper till kan vi minska matsvinnet rejält. Har du fler idéer om hur vi kan göra? Hör av dig till oss!

VI STRUKTURERAR VÅRT ARBETE
GENOM ATT DELA UPP SVINNET I
FEM KATEGORIER:

1. FÖRVARING

Råvaror som blir för gamla eller förvaras felaktigt

2. BEREDNING

Sådant som blir över vid tillagning, exempelvis
fiskrens, stjälkar och skal

3. SERVERING

Exempelvis buffémat som inte går åt

4. TALLRIKSSVINN

Maten som blir kvar på tallriken
när vi ätit färdigt

5. ÖVERPRODUKTION

När det, av olika anledningar, går åt mindre mat än vi räknat med

VÄLKOMMEN

Variationsrik kost vidgar våra vyer, lägger en god grund för hälsan och ökar intresset för mat och gastronomi.